<15.00 besteld, zelfde dag verzonden
Géén toegevoegde suikers

Artrose bij paarden

Posted in : on 13-08-2021

Wanneer je te horen krijgt dat je paard artrose heeft, is dat natuurlijk even schrikken. Artrose is een chronische aandoening die niet te genezen is, maar gelukkig met goed management en de juiste ondersteuning kun je ervoor zorgen dat je paard zich toch goed blijft voelen.

Wat is artrose?

Wanneer je paard artrose heeft is er sprake van gewrichtsslijtage. Het gewricht bestaat uit twee botten die op de plaats waar ze met elkaar schanieren omhuld zijn door een glad laagje kraakbeen met daartussen gewrichtsvloeistof (synoviale vloeistof). Bij paarden met artrose gaat de kwaliteit van het kraakbeen achteruit waardoor deze laag dunner wordt en er beschadigingen ontstaan. Bij zeer ernstige artrose kan het kraakbeen zich niet meer herstellen en kan zelfs gedeeltelijk verdwijnen. Door artrose kan het gewricht minder goed bewegen en schokken verdragen. Artrose kan in het hele lichaam van het paard voorkomen, maar de meest voorkomende plaatsen zijn vaak de benen, de hals, de rug of het si-gewricht. Artrose kan alleen door middel van röntgenopnames en een onderzoek van de dierenarts worden vastgesteld.

 

gezond gewricht vs gewricht met artrose

 

Oorzaken van artrose bij paarden

Het ontstaan van artrose kan verschillende oorzaken hebben. Het begint vaak met een blessure of door overbelasting. We hebben de meest voorkomende oorzaken hieronder voor je op een rijtje zijn:

  • Overbelasting. Paarden die zeer intensief en langdurig onder zware belasting bewegen hebben een grotere kans op het ontwikkelen van artrose. Door overbelasting van de gewrichten en onvoldoende herstel kan het kraakbeen beschadigd raken.
  • Ouderdom. Gewrichten van oudere paarden hebben gedurende hun leven vaak veel te verduren gehad. Artrose komt dan ook veel voor bij oudere paarden en is een van de meest voorkomende ouderdomskwaaltje.
  • Overgewicht. Meer gewicht betekend automatisch een zwaardere belasting van de gewrichten.
  • Slecht genezen botbreuken. Bij een beschadiging van het kraakbeen door een trauma ontstaat er een verhoogde kans op artrose.
  • Standafwijking. Bij een standafwijking van de benen of de hoeven zal het gewricht ongelijk belast worden, wat de artrose kan veroorzaken.

 

Symptomen van artrose bij paarden

Artrose kan in het hele lichaam van het paard voorkomen, maar de meest voorkomende plaatsen zijn vaak de benen, de hals, de rug of het si-gewricht. Het is niet altijd even makkelijk om verschijnselen van artrose op te merken. Paarden geven vaak kleine, maar wel zichtbare signalen af. Artrose kan alleen door middel van röntgenopnames en een onderzoek van de dierenarts worden vastgesteld. Veel voorkomende symptomen van artrose:

  • Stijve en stramme beweging na rust.
  • Langzaam op gang komen en moeite met opstaan.
  • Kreupel lopen en minder willen bewegen.
  • Moeite hebben met inbuigen of strekken.
  • Bij artrose in de rug vaak te strakke rugspieren.

 

Management van artrose bij paarden

Het is vaak nog gewoon mogelijk om een paard met artrose te blijven rijden. Het is voor een paard met artrose juist goed om in beweging te blijven, want rust roest. Uiteraard zal je wel rekening moeten houden met de aandoening en bij paarden in training is een aangepast management wel noodzakelijk. We geven je een paar tips om rekening mee te houden tijdens het rijden:

  • Dwing je paard nooit in een bepaalde houding.
  • Rijdt altijd op een goede, verende bodem. Draaf niet op een harde ondergrond zoals asfalt.
  • Zorg voor voldoende rustdagen in je trainingsschema zodat je paard goed kan herstellen.
  • Voorkom piekbelasting
  • Geef je paard voldoende rustige beweging, weidegang of ga lekker met je paard wandelen. Hierdoor voorkom je dat de gewrichten nog stijver worden.
  • Geef je paard het juiste rantsoen eventueel aangevuld met een supplement ter ondersteuning van de gewrichten.
  • Zorg dat je paard op gewicht blijft. Meer gewicht betekend automatisch een zwaardere belasting van de gewrichten.
  • Ook het juiste hoefbeslag is erg belangrijk wanneer je paard artrose heeft. twijfel je over het juiste beslag van je paard, neem dan contact op met een gerenommeerde hoefsmid.

 

Supplementen voor artrose bij paarden

Artrose bij paarden kan goed ondersteunt worden door middel van een gewrichtssupplement die de aanmaak van synovia (gewrichtsvloeistof) stimuleren. Er zijn verschillende stoffen die een belangrijke rol spelen in het afremmen van de artrose en de aanmaak van synovia: 

  • Glucosamine: Een lichaamseigen stof en belangrijk voor alle bindweefselstructuren in het lichaam. Het is onmisbaar bij de aanmaak van kraakbeen en synovia.
  • Chondroïtine: Een lichaamseigen stof die voorkomt in bindweefsel, kraakbeen, pezen en huid. Het is een bouwstof van kraakbeen.
  • MSM: Een natuurlijke bron van zwavel en een belangrijk bindmiddel in kraakbeen, pezen en gewrichten. MSM vormt de grondstof voor de aanmaak van nieuwe cellen en het is belangrijk voor de elasticiteit en gezondheid van het bindweefsel. Daarnaast zorgt MSM voor een goede opname van de voedingsstoffen.
  • Hyaluronzuur: Een van de belangrijkste bestanddelen van synovia. Het komt van nature voor in verschillende soorten lichaamsweefsel en is een essentieel component van huid, ogen, kraakbeen en gewrichtsvloeistof.

 

Heb je hulp nodig bij het vinden van het juiste supplement voor jouw paard met artrose? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder.

 

Schrijf je in en blijf op de hoogte van alle acties en nieuwtjes!