<15.00 besteld, zelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf 30,-

De gewrichten van paarden

Posted in : on 24-06-2022

Gezonde en soepele gewrichten spelen een belangrijke rol in de bewegelijkheid en prestaties van paarden. Dit geldt voor sportpaarden die intensief getraind worden, maar ook voor paarden en pony’s die recreatief gereden en getraind worden. Een soepel bewegingsapparaat is helaas niet voor ieder paard vanzelfsprekend. Ouderdom, slijtage, belasting of soms gewoon pech kunnen ervoor zorgen dat jouw paard last heeft van stijfheid in zijn lichaam. Soepel kunnen bewegen is echter voor elk paard van levensbelang en daarom is het erg belangrijk om de gewrichten van paarden in topconditie te houden. We vertellen je meer over de gewrichten van jouw paard in deze blog!

De anatomie van een gewricht

Gewrichten zijn de verbinding tussen twee botten die ervoor zorgen dat beweging mogelijk is. De meeste gewrichten bij paarden zijn beweeglijk, ook wel synoviale gewrichten genoemd, waarvan de uiteinden bekleed zijn met kraakbeen. Het kraakbeen zorgt voor bescherming van de botten wat belangrijk is door de kracht die op de botten in de gewrichten komt te staan. Kraakbeen fungeert zo als een soort schokdemper waarmee te klappen worden opgevangen wanneer je paard in zijn beweging een voet op de grond zet. Dit zorgt ervoor dat de gewrichten soepel en stabiel kunnen bewegen. Rond het gewricht heb je het gewrichtskapsel en de gewrichtsholte met hierin het zogenaamde synoviaal vocht. Dit is een stroperige vloeistof en kan je zien als een soort smeermiddel voor de gewrichten.

Gewrichtsvloeistof

In de gewrichtsholtes bevindt zich het synoviaal vocht, beter bekend als gewrichtsvloeistof. Dit is een heldere vloeistof die door het synoviaal membraan wordt uitgescheiden en drie verschillende functies heeft. Het zorgt voor smering van de gewrichten, voedt het kraakbeen en werkt als een soort schokdemper voor de botten en gewrichten. Hyaluronzuur is een van de belangrijkste bestanddelen van synovia en een essentieel component voor gezond en sterk kraakbeen. Naarmate een paard ouder wordt, neemt de kwaliteit en de viscositeit (stroperigheid) van het gewrichtsvloeistof af. Dit kan een van de oorzaken zijn voor het afnemen van de beweeglijkheid van jouw ouder wordende paard.

Gewrichtsproblemen bij paarden

Het bewegingsapparaat van paarden krijgt het vaak zwaar te verduren. Er komen tijdens het bewegen immers grote krachten op de gewrichten van je paard te staan. Ieder deel van het gewrichtsoppervlak kan een eigen mate van belasting dragen. Veel gewrichtsproblemen ontstaan dan ook door overbelasting, slijtage aan het kraakbeen (artrose), ouderdom en soms door een ontsteking. 

zwarte pony galoppeert door weiland

Het behoud van gezonde en soepele gewrichten bij paarden

Er zijn veel verschillende factoren die belangrijk zijn voor het behoud van gezonde en soepele gewrichten bij paarden. Zorg voor een passend voermanagement, het juiste bewegingspatroon en voldoende rust na inspanning. Daarnaast kan een supplement voor de gewrichten van het paard een goede extra ondersteuning zijn. Hiermee help je van binnenuit de gewrichten gezond en soepel te houden. 

Supplementen voor de gewrichten van paarden

Er zijn veel verschillende natuurlijke stoffen en kruiden die de gewrichten van paarden extra kunnen ondersteunen. We zetten hier de meest favorieten op een rijtje.

  • Glucosamine: Een lichaamseigen stof en belangrijk voor alle bindweefselstructuren in het lichaam. Het is onmisbaar bij de aanmaak van kraakbeen en synovia.
  • Chondroïtine: Een lichaamseigen stof die voorkomt in bindweefsel, kraakbeen, pezen en huid. Het is een bouwstof van kraakbeen.
  • MSM: Een natuurlijke bron van zwavel en een belangrijk bindmiddel in kraakbeen, pezen en gewrichten. MSM vormt de grondstof voor de aanmaak van nieuwe cellen en het is belangrijk voor de elasticiteit en gezondheid van het bindweefsel. Daarnaast zorgt MSM voor een goede opname van de voedingsstoffen.
  • Hyaluronzuur: Een van de belangrijkste bestanddelen van synovia. Het komt van nature voor in verschillende soorten lichaamsweefsel en is een essentieel component van huid, ogen, kraakbeen en gewrichtsvloeistof.
  • Collageen: Een vorm van eiwit dat een belangrijke rol speelt in het soepel en elastisch houden van het kraakbeen, de gewrichten, huid, botten, spieren, nagels en het haar. Collageen is een lichaamseigen stof die opgebouwd is uit aminozuren.
  • Duivelsklauw: De wortelknollen van de duivelsklauw plant bevatten een tweetal glucoiridoïden: procumboside en harpagoside die het bewegingsgemak van het paard kunnen ondersteunen. Zeer geschikt voor ouder wordende paarden ter ondersteuning van de algehele beweeglijkheid.
  • Curcuma: De actieve stof in de wortel van deze plant is curcumine, dit is een antioxidant. Curcuma heeft van nature ontstekingsremmende eigenschappen en geeft verlichting aan de gewrichten en het kraakbeen.
  • Groenlipmossel: is van nature rijk aan Omega-3 vetzuren, Furaanvetzuren, Glycosaminoglycanen, zoals glucosamine en chondroïtine. Allemaal belangrijke bouwstenen voor de botten, het kraakbeen, bindweefsel en de pezen.
  • Zwarte bes blad: is rijk aan krachtige antioxidanten, mineralen en vitamines. De bladeren stimuleren daarnaast de bijnierschors tot het afgeven van het lichaamseigen hormoon cortison wat een belangrijke ontstekingsremmende werking in het lichaam heeft.

Schrijf je in en blijf op de hoogte van alle acties en nieuwtjes!