Klantenbeoordeling 9,5!
100% Pure & Natuurlijke producten

Voorkom een winterdip en verhoog de weerstand van je paard

Posted in : on 07-12-2022

Wanneer de ‘r’ in de maand zit, zullen veel mensen zich fysiek en mentaal wat slechter voelen. Je bent vermoeid, vatbaarder voor virussen en voelt je over het algemeen minder fit. Veel mensen zijn bekend met een winterdip, maar wist je dat ook paarden hier last van kunnen krijgen? Door de vele veranderingen die in de herfst en winter plaatsvinden voor een paard, kan jouw paard zich minder fit voelen en sneller last krijgen van kwaaltjes. Wil je weten hoe je een winterdip bij je paard kan voorkomen? Lees dan snel verder en bekijk onze 5 tips!

 

Veranderingen tijdens het najaar

Tijdens de overgang naar het najaar en de winter verandert er veel voor een paard. De meeste paarden zullen van weiland naar stal gaan, minder beweging krijgen en ook qua rantsoen verandert er een hoop. Vers gras wordt verruild door hooi en hierdoor kan het zijn dat je paard niet alle vitamines en mineralen die hij nodig heeft binnenkrijgt. Daarnaast wisselen paarden in het najaar van vacht en kunnen paarden op stal sneller last krijgen van verveling. Al deze veranderingen kunnen redelijk wat impact hebben op de gezondheid van je paard. Door kou en verminderde beweging kunnen paarden stijf worden in de gewrichten. Vooral bij oudere paarden is stijfheid in de gewrichten een veel voorkomend kwaaltje in de winter. Ook de spijsvertering van je paard krijgt aardig wat te verduren met de veranderingen in het rantsoen. Zorg daarom dat je de overgang van gras naar gedroogd ruwvoer geleidelijk laat gebeuren en ondersteun eventueel met een probiotica.

 

De weerstand van een paard

Een goede weerstand, ook wel afweersysteem of immuunsysteem, is erg belangrijk voor de gezondheid van een paard. Hoe beter het immuunsysteem werkt, hoe beter jouw paard in staat is om ziekmakende indringers uit te schakelen. Vooral met de overgang naar de koudere seizoenen en in de herfst en winter zelf, wordt er veel gevraagd van de weerstand van een paard. De verandering van warm en droog weer naar kou en regen kan er dan ook voor zorgen dat jouw paard vatbaarder is voor virussen en bacteriën. Om een winterdip bij jouw paard tegen te gaan, is het dus belangrijk waakzaam te zijn voor signalen die duiden op een lage weerstand en jouw paard zo nodig extra te ondersteunen met kruiden die het immuunsysteem ondersteunen. In onze blog lees je meer over de weerstand van een paard en hoe je deze optimaal kan ondersteunen.

paard vorst

 

5 tips om een winterdip bij je paard tegen te gaan

Ben jij benieuwd hoe je een winterdip bij jou paard tegen kan gaan? We hebben 5 tips voor je verzameld!

Tip 1: Let goed op signalen

Een paard dat minder goed in zijn vel zit, kan dit niet zelf aangeven. Toch is het belangrijk om in een vroeg stadium te herkennen dat je paard niet fit is. Zo kan je erger voorkomen en jouw paard op tijd ondersteuning bieden. Let daarom goed op signalen die wijzen op een verminderde gezondheid. Is jouw paard minder energiek dan normaal? Dan is de kans groot dat er lichamelijk iets niet in orde is. Daarnaast kan je goed letten op hoe je paard eruitziet. Een doffe vacht, vieze ogen, neusuitvloeiing en uitslag zijn vaak signalen dat de weerstand van een paard niet in orde is en hij lichamelijk niet volledig gezond is.

Tip 2: Detoxen in het najaar

Wanneer een paard veel veranderingen doorgaat, zoals in het najaar het geval is, worden er in het paardenlichaam veel vrije radicalen (afvalstoffen) geproduceerd. Om ervoor te zorgen dat deze afvalstoffen worden afgevoerd, kan je jouw paard een detoxkuur geven. Met een detoxkuur ondersteun je de reinigende werking van de lever en nieren en worden de darmflora en spijsvertering ondersteund zodat je paard fit het nieuwe seizoen tegemoet gaat. Bij voorkeur gebruik je een detoxkuur twee keer per jaar: in het najaar en in het voorjaar. 

Tip 3: Vitamines en mineralen aanvullen

In het weideseizoen haalt een paard veel vitamines en mineralen uit gras. Tijdens het droogproces van gras naar hooi, gaan een hoop van deze belangrijke voedingsstoffen verloren. Geef daarom kwalitatief ruwvoer en vul tekorten in vitamines en mineralen aan. Een vitamine waar je extra goed op moet letten wanneer je paard overgaat op enkel hooi, is vitamine E. Vitamine E is een essentiële vitamine voor het goed functioneren van de spieren van een paard. De grootste bron van vitamine E voor een paard is vers gras. Wanneer vers gras niet beschikbaar is, is de kans op een tekort aanzienlijk. 

Tip 4: Pas het rantsoen aan naar de behoeftes van je paard

Het rantsoen is de basis voor een gezond en fit paard. Wanneer er veel verandert in het leven van een paard, zoals de mate van beweging en de overgang van weiland naar stal, is het belangrijk dat het rantsoen blijft aansluiten op de behoeftes. Geef wat minder krachtvoer als je paard minder beweging krijgt, bied ondersteuning met vitamines en zorg bovenal voor voldoende ruwvoer. Het is voor de spijsvertering van een paard namelijk essentieel dat er altijd ruwvoer beschikbaar is. Bovendien zorgt het verteren van ruwvoer ervoor dat het interne kacheltje gaat branden en je paard zichzelf goed warm kan houden in de winter.

Tip 5: Beweging in de herfst en winter

Veel paarden staan in de winter korter in de wei en/of paddock en krijgen hierdoor minder beweging. Het is echter erg belangrijk dat jouw paard óók in de winter genoeg beweging krijgt. Door te bewegen wordt de bloedsomloop gestimuleerd waardoor het bloed goed door het lichaam kan stromen en zo alle voedingsstoffen optimaal kunnen worden opgenomen. Zorg er daarom voor dat jouw paard minimaal twee keer per dag uit stal komt voor een aantal uur beweging. Wil jij de bloedsomloop van jouw paard nog wat extra ondersteunen? Kruiden zoals rozemarijn en kleefkruid dragen op een natuurlijke manier bij aan een goede bloedsomloop en ondersteunen bovendien de afvoer van afvalstoffen.

Schrijf je in en blijf op de hoogte van alle acties en nieuwtjes!